
Ingredients
3 Arabic Bread - خبز عربي
1/3 Cup olive oil - زيت زيتون
1 ts dry mint - نعناع ناشف
1 ts Chili powder - مسحوق الشطة
oil - زيت
1 Onino - بصل
2 Carrots - جزر
2 Potatos - بطاطس
2 Cup Red Lentil - عدس أحمر
2 Tb Chicken broth powder - بودرة مرق الدجاج
10 Cup water - ماء
1/2 ts Turmeric
1 ts Cumin
black pepper & Salt
2 lemon - ليمون
Preparation
Step 1 خطوة
نقطع الخبز العربي الى مكعبات صغيرة و نضعه في وعاء , وفي وعاء اخر نجهز الخليط ( زيت زيتون + نعناع ناشف + مسحوق الشطه ) نخلطهم جيدا ً بعدها نسكب الخليط على الخبز و نقلبه , بعدها نفرش الخبز في صينية و ندخله الفرن لحد ما يقمر معانا .
We cut the bread into small cubes and put itin a bowl , in other bowl we prepare the mixture ( olive oil + dry Mint + chili powder ) mix well then pour it on the top of the bread and stir it well , then spread the bread in a tray and put it in oven until it becomes brown.
Step 2 خطوة
في قدر نضع البصل و الزيت و نحمسه شوي بعدها نضيف الجزر + البطاطس + العدس + مرق الدجاج + الماء و نتركه يطبخ لمدة 20 دقيقة .
In pot we add onions , oil and cook it for 7 min , then add carrots + potatoes + lentils + chicken broth powder + water , cook for 20 minutes .
Step 3 خطوة
بعدها نستعمل الخلاط اليدوي و نطحن المكونات لحد ما يوصل القوام المطلوب , بعدها نضيف الكركم , الكمون , الفلفل الاسود , الملح و نحرك جيدا ً ثم نضيف عصير الليمون و زيت الزيتون . نتركها تطبخ لمدة 3 دقايق فقط .
Then we use the hand blender and grind the mixture until it reaches the desired consistency , then add turmeric , cumin , black pepper , salt and stir well , then add lemon juice , olive oil .
Cook for 3 minutes only .
Step 4 خطوة
في صينية التقديم نضع الخبز المحمص و نسكب فوقه الخليط .
نزين الفتة ببعض البقدونس المفروم و البصل المكرمل
In a serving tray , we put the toasted bread and pour the mixture over it.
Garnish with some chopped parsley and caramelized onions.
Bon Appetit ... بالعافية